Emekli Sandığı Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?


 Devlet memurları emekli sandığına tabidir. Kanunda 4C olarak yer alan emekli sandığı için emekli maaşı hesaplama kuralları, diğer birimlerden farklıdır. Devlet memurlarının emekli maaşları, kanunda yer alan tablolardaki katsayılara ve rakamlara göre belirlenir. Ayrıca maaşların çarpılacağı katsayılar da önceden bellidir. Bu nedenle yeni işe başlayan bir devlet memuru, ne kadar emekli maaşı alabileceğini az çok hesaplayabilir. Devlet memurlarında unvan, derece ve kademe gibi göstergeler de emekli maaşını etkiler.

Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Devlet memurlarının alacağı emekli maaşını hesaplayabilmesi için internet üzerinde çeşitli hesaplama araçları bulunur. Doğru bir hesaplama yapabilmeniz için SGK’nın internet sitesinde bulunan hesaplama aracını kullanmanız gerekir. Buradaki hesaplama aracına, sizden istenen tüm bilgileri net olarak yazmalısınız. Doğru bilgi yazıldığında, alacağınız maaş tutarını çok az farklı hesaplayabilirsiniz. Unutmayın ki hesaplama araçları, sizin alacağınız net maaşı tam olarak gösteremez. Net emekli maaşınızı emeklilik dilekçesi verdikten sonra SGK’dan öğrenebilirsiniz.

Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplamada hangi göstergeler etkilidir?

Emekli Sandığı çalışanlarının emekli maaşı hesaplanırken kanunda belirtilen katsayılar kullanılır. Fiili hizmet sürelerine göre hesaplanan tutar ile katsayı çarpılır ve emekli maaşı tutarı hesaplanmış olur. Buna göre;

· 25 yıl çalışmış olan bir devlet memurunun emekli maaşı, katsayı ile çarpılan tutarın %75’i alınarak ödenir.

· 25 yıldan az çalışan devlet memurunun emekli maaşı, katsayı ile çarpılan tutarın %75’i alınarak ve her tam yıl için %1 oranında eksiltilerek ödenir.

· 25 yıldan fazla çalışan devlet memurunun emekli maaşı, katsayı ile çarpılan tutarın %75’i alınarak ve her tam yıl için %1 oranında artırılarak ödenir.

Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplanmasında kullanılan diğer veriler ise şöyledir;

· Emekli olunacak dönem

· Çalışma hayatında alınan teşvik ve primler, ikramiyeler

· Devlet memuru derecesi

· Devlet memuru kademesi

· Kıdem yılı

· Makam tazminatına karşılık gelen temsil ve görev tazminatı

· Kanunda belirtilen ek gösterge rakamı

· Toplam çalışılan yıl süresi

· Toplam çalışılan ay süresi

· İkramiye alınan yıl sayısı

· Kanunda belirtilen makam tazminatı tutarı

Emekli maaşınızı hesaplarken yukarıda verilen tüm rakamlar ile ilgili çalıştığınız kurumdan bilgi alabilirsiniz. Bu doğrultuda SGK’nın resmi internet sitesinden emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3600 Günle Erken Emeklilik Şartları Nasıldır?

Emekli Sandığı Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

3600 Günle Erken Emeklilik Şartları Nasıldır?