Doğum Borçlanması Nedir, Koşulları Nelerdir?


 Doğum borçlanması, tüm sigorta kollarına mensup çalışan kadınların erken emekliliği için verilen bir haktır. Çalışan kadınlar doğum yapma ve çocuklarıyla ilgilenme gerekçeleri ile uzun bir süre çalışamamaktadır. Devlet, doğum nedeniyle çalışamayan kadınlar için doğum borçlanması yapma ve erken emekli olabilme imkânı tanımıştır. Doğum borçlanması 4A, 4B ve 4C sigorta birimlerine bağlı olarak çalışan tüm kadınların kullanabileceği yasal bir haktır.

Doğum borçlanması şartları nelerdir?

Doğum borçlanması ile kadınlar, doğumdan sonraki çalışamadıkları iki yıllık süreyi borçlanabilmektedir. Yani çalışamadıkları bu iki yıllık sürenin primlerini, emekli olacakları tarihte peşin olarak yatırabilir ve çalışmaya gerek kalmadan emekli olma hakkı elde edebilirler. Bu borçlanma tüm kadınlar için 3 çocuğa kadar yapılabilmektedir. Toplamda 6 yıllık süreyi doğum borçlanması yaparak tamamlayabilirsiniz. Bu borçlanmadan yararlanabilmek için aşağıdaki şartları taşımanız gerekir;

· Kadınların doğum yapmadan önce sigorta başlangıcının yapılmış olması gerekir.

· 4A, 4B ve 4C’li kadınların sigortalılıklarının tescil edilmiş olması gerekir.

· Doğumdan sonraki iki yıl boyunca kadınların hiçbir işte çalışmaması ve adına prim ödenmemiş olması gerekir.

· Doğum borçlanması yapılacak olan çocuğun yaşıyor olması gerekir.

Doğum borçlanması için borçlanma süreleri nasıldır?

Sigortalı kadınların doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin süreleri bulunmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu izin süreleri toplamda 20 hafta kullanılabilir. Kadınlar doğumdan sonraki 8 haftalık, çoğul gebeliklerde ise 10 haftalık izin süreleri ile birlikte 2 yıllık borçlanma yapabilmektedir. Eğer kadınlar doğumdan 3 hafta önceye kadar çalışmışsa, kalan 5 haftalık süre doğum sonrasına eklenir. Eklenen bu süreler de doğum borçlanmasına dahil edilir.

Doğum yaptıktan sonra çalışmaya başlayan kadınlarda, prim ödenmiş süreler borçlanma hesabına dahil edilmez. Yalnızca prim ödenmeyen süre kadar borçlanma yapılabilir.

Doğum borçlanması yapılacak olan çocuğun vefat etmesi halinde, vefat ettiği süreye kadar olan gün sayısı borçlanılabilir.

İlk doğumdan sonra iki yıl tamamlanmadan ikinci doğumu yapan kadınlarda ilk doğum ile ikinci doğum arasındaki süre ile ikinci doğumdan sonraki iki yıllık sürenin toplamı kadar borçlanma yapılabilir.

Doğum borçlanması için nereye başvuru yapılır?

Doğum borçlanması talebi için talep formu ile birlikte SGK il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapılabilmektedir. Bu borçlanmanın talebi, e-devlet sisteminde de yapılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3600 Günle Erken Emeklilik Şartları Nasıldır?

Emekli Sandığı Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

3600 Günle Erken Emeklilik Şartları Nasıldır?