Askerlik Borçlanması Nedir, Şartları Nelerdir?


 Askerlik borçlanması, vatani görevini yapmak zorunda olan erkeklerin çalışmadıkları süreleri borçlanma yoluyla tamamlayarak erken emekli olması için verişmiş bir haktır. Erkek sigortalıların tamamının yararlanabileceği bu hak sayesinde, askerde geçirilen sürelerin belirli bir kısmı borçlanılabilir. Ayrıca askerlik borçlanması ile emeklilik tarihinin öne çekilmesi de mümkündür.

Askerlik borçlanması nasıl yapılır, hangi avantaları sağlar?

Askerlik borçlanması ile erkeler iki avantaj kazanırlar. İlk avantaj emeklilik tarihinin öne çekilmesi, ikinci avantaj ise eksik kalan primlerin borçlanma ile yatırılması ve emekli olunmasıdır.

İlk avantajın geçerli olabilmesi için askerlik görevinin sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapılması gerekir. Henüz çalışma hayatına başlamadan askere gitmiş olan erkekler, askerlik borçlanması ile askerlik yaptıkları süre kadar emeklilik tarihini öne çekebilirler.

İkinci avantaj ise eksik kalan primlerin ödenmesidir. Çalışmaya başladıktan sonra askerlik görevini yapan kişiler, çalışmadıkları süreleri sonradan borçlanarak toplu şekilde yatırabilirler. Bu durumda eksik kalan prim günlerini çalışmak zorunda olmadan emekli olmaya hak kazanırlar.

Askerlik borçlanması süreleri nelerdir?

Askerlik borçlanması süreleri kanunda belirtilmiştir. Buna göre er ve erbaş olarak görev yapılan süreler ile yedek subay okulunda geçirilen süreler için askerlik borçlanması yapılabilmektedir. Ancak 2019 yılında çıkarılan yeni bir kanun ile yedek astsubay okullarında geçirilen sürelerin de borçlanılmasına imkân tanınmıştır.

Yeni çıkan kanunla birlikte hava değişimi sürelerinin borçlanmaya dahil edilip edilmeyeceği de karara bağlanmıştır. Ayrıca hastalık ve ceza gibi nedenlerle askerli süresi uzayanların bu süreleri, askerlik borçlanması hesabında dikkate alınmaz. 2019 yılında çıkarılan kanuna göre askerlik borçlanmasından sayılacak olan hava değişim süreleri şöyledir;

· 17 Temmuz 1927 ile 21 Şubat 2014 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 3 aya kadar olan hava değişim süreleri

· 22 Şubat 2014 ile 25 Haziran 2019 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 30 güne kadar olan hava değişim süreleri

· 26 Haziran 2019 tarihinden sonraki dönemde askerlik yapanların her ayı için 1 günü askerlik borçlanması yapılabilecektir. Örneğin bu tarihten itibaren 6 ay askerlik yapanların 6 gün hava değişim süreleri askerlik borçlanmasına dahil edilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3600 Günle Erken Emeklilik Şartları Nasıldır?

Emekli Sandığı Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

3600 Günle Erken Emeklilik Şartları Nasıldır?